...hogy élmény alapú elven felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést a műszaki pálya iránt, annak érdekében, hogy tudatosan válasszák ezt a pályát.

 


  • 400 iskolából közel 8000 gyerek látogatta meg a rendezvényt
  • 37 műszaki középiskola és 40 cég mutatkozott be kiállítóként
  • A résztvevő pedagógusok és diákok 95% szerint a pályaválasztás szempontjából eredményes volt a rendezvény
  • 13 TV megjelenés, 7 rádió interjú és számos újság cikk és elektronikus megjelenés foglalkozott a fesztivállal

A gyerekek szemszögéből

„Budapest informatikai iskoláiról szerettünk volna tájékozódni,az informatika órák számáról,a nyelvtanulási lehetőségekről. Szerettem volna diákokkal,tanárokkal közvetlenül,kötetlenül beszélgetni. Mindez sikerült. Végül egy olyan iskola mellett döntöttem,melyről előtte nem is hallottam.” Péter Budapest, 12 éves

„Sok olyan dolgot tudtam meg amit továbbtanulás szempontjából figyelembe kell majd vennem. A kérdéseimre kapott információkkal sokkal jobban be tudtam magamban határolni, hogy mit kell ahhoz tanulnom, hogy végül elérjem a kitűzött szakmát. Teljesen meg voltam elégedve a rendezvényennyel.”  Márton Pécs, 13 éves

„Véleményem szerint rendkívül látványos és érdekes előadásokban volt részünk, rengeteg mindent játékosan érthettünk meg, az előadók különösen kedvesek és közvetlenek voltak és nagy szerepük volt abban hogy felkeltsék az érdeklődésünket az adott irányzat iránt. Elképzelhető, hogy olyan szakmát választok, amire előtte nem is gondoltam” Hanna Miskolc, 15 éves

„Nagyon tetszett, hogy lehetett a gépekkel dolgozni és tapasztalatot gyűjteni, ami egy iskolai nyílt napon nem megengedett az időhiány miatt. Valamint fantasztikus volt az elején a fizikai bemutató. Elgondolkodtam az erősáramú szakirányon! „

„Nekem ez egy meghatározó pont volt a pályaválasztás terén, mert eldöntöttem, hogy melyik iskolába megyek tovább.” 

"Mindenki nagyon fel volt készülve az adott szakterületen. Tetszett, hogy a kiállítók is kezdeményeztek beszélgetést a bátortalanabb látogatókkal"

"Nagyon tetszettek az interaktív feladatok, és a felkészült fizika tanárok. Illetve a legtöbb munkáltatói és iskolai standokon a kiállítók nagyon humorosak is voltak és bemutatóikkal vonzották a résztvevőket."


A pályaválasztó diákok itt három kérdésre kapnak választ: Mi érdekel? Hol dolgozhatok, ahol ezzel foglalkoznak? Hol tanulhatom meg ezt a szakmát? A bokszutcákban szakgimnáziumok, felsőoktatási intézmények és cégek hat különböző ágazatot mutatnak be élmény alapú elven (Erősáramú elektrotechnika, gyengeáramú elektrotechnika, távközlés, gépészet, vegyipar, informatika).

Mi érdekel?

A Forma-1 mint technikai sport segítségével felvezető 15 perces élő show-t láthatnak a gyerekek. Ebben a technikai sportban benne van mind a hat ágazat (Erősáramú elektrotechnika, gyengeáramú elektrotechnika, távközlés, gépészet, vegyipar, informatika) és a gyerekek jól ismerik. A műsor alatt eldönthetik, hogy a hat ágazat közül mi érdekli őket leginkább. 

Hol dolgozhatok, ahol ezzel foglalkoznak?

A felvezető program után a gyerekek bemehetnek a kiállítótérre, ahol az ágazati „boxutcák” elején az adott ágazathoz kapcsolódó cégekkel találkoznak. A cégeknél a munka világához kapcsolódó élményeket, kézzelfogható gyakorlatokat próbálhatnak ki.

Hol tanulhatom meg ezt a szakmát? 

Ha az adott ágazatnál a kapcsolódó cégeknél nyert élmények alapján nagy az érdeklődés, az ágazati „boxutca” végén meglátogathatják a kapcsolódó középiskolákat, felsőoktatási intézményeket, ahol további élményeket szerezhetnek és megtudhatják, hogy hol tanulhatják meg azt a szakmát, amivel elhelyezkedhetnek az adott ágazathoz kapcsolódó cégeknél.

Program:

Annak érdekében, hogy minden érdeklődő gyereknek legyen lehetősége minden céget és iskolát aktív érdeklődéssel meglátogatni, 2 órás turnusokban fogadjuk a maximum 400 fős csoportokat, amelyre előre regisztrálni kell.

A fesztivál további céljai:

  • Találkozási lehetőség biztosítása a gyerekeknek, szülőknek, iskoláknak és a szakirányú cégeknek
  • Együttműködés kialakítása, továbbfejlesztése az iskolák és a cégek között
  • A cégek számára a megfelelő utánpótlás előkészítése
  • A Szakképzési Centrumok bemutatkozása
  • Életpálya bemutatása

Rendezvény alapító ötletgazda: Danyi Vilmos, Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Szakmai Főigazgató-helyettes
Rendezvény kivitelező, felelős főszervező: Günthner Attila, Magyar Elektrotechnikai Egyesület Irodavezető

 

Minden jog fenntartva


  

IMPRESSZUM       KAPCSOLAT