HÍREK
Hírek

Példátlan összefogás az idei „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztiválon

ÚJ LENDÜLETET VETT ÉS TOVÁBB ROBOG A MŰSZAKI PÁLYAVÁLASZTÓ FESZTIVÁL A DIGITALIZÁCIÓ FELÉ

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) feladatának tekinti a műszaki szakember utánpótlás támogatását, ezért idén 8. alkalommal rendezi meg a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál elnevezésű, Magyarország hat nagyvárosába ellátogató eseményét, ahová szeretettel várja a műszaki pálya iránt érdeklődő fiatalokat. A rendezvénysorozat első állomása Pécs, a rendezvényre látogatók ebben az évben kedvezményesen vehetik igénybe a MÁV járatait.

Modernizáció, digitalizáció, a mesterséges intelligencia alkalmazása. A fejlődés, az új műszaki technológiák kivitelezése megfelelő számú és minőségi tudással rendelkező szakembert igényel, akiknek megszólítása és megtartása továbbra is komoly feladatot ró a vállalatokra, a szakképzésre, valamint a szakmai szervezetekre. A jövőbe mutató iparági összefogás, példátlan helyi felelősségvállalás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez, ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők, a kkv-k, a helyi önkormányzatok, továbbá az oktatási intézmények támogatásával immár nyolcadik éve rendezi meg „Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál” című rendezvénysorozatát, ami évente több mint 10.000 fiatalnak segít a pályaorientációban.

 

”Az 1900-ban alapított MEE kezdetek óta elkötelezett küldetésének tartja a műszaki szakmák népszerűsítését. Az idén kiváló partnerekre talált az önkormányzatok és a nagyvállalatok esetében - akik felismerve, hogy a MEE nem vállalkozásként, hanem társadalmi felelősségvállalásként kezeli a rendezvényt - nagyon kedvező feltételeket biztosítottak az esemény lebonyolításának támogatásaképpen” – emelte ki Gelencsér Lajos a rendezvényt szervező MEE elnöke.

 

A megfelelő képzéshez és mentoráláshoz hozzátartozik, hogy a leendő szakemberek még pályaválasztás előtt bepillantást nyerjenek abba, mit jelent egy-egy foglalkozás a mindennapokban, milyen életpálya modell rajzolható fel a műszaki területen. A Mi a pálya? rendezvény keretein belül a MEKH, az E.ON, az MVM és a MAVIR önálló programokon keresztül kívánja bemutatni az érdeklődőknek, mit nyújthat számukra egy adott műszaki pálya.

 

A rendezvény pécsi állomásán többek között az energetika világával is megismerkedhetnek a fiatalok, az E.ON standján kipróbálhatják többek között hogyan lehet racsnis kábelvágóval földkábelt darabolni, megmérhetik a különböző izzók hőmérsékletét, és azt is megtudhatják, hogyan zajlik a polietilén és a polipropilén hegesztése. A merészebb érdeklődők pedig szigetelőt cserélhetnek egy felállított féloszlopon mászóvasban, teljes test hevederben és védősisakban.

 

”Napjainkra az energetika izgalmas, kihívásokkal teli területté vált, amelyben különösen nagy hangsúlyt kap a digitalizáció, az innováció és az okos eszközök használata. Olyan fiatal tehetségekre, kiválóan képzett szakemberekre van szükség, akik sokoldalú tudással rendelkeznek és magabiztosan használják a legújabb technológiákat. Mi az E.ON-ál arra törekszünk, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozzunk együtt, ezért vagyunk jelen már a képzésüktől, 14 éves kortól, az egyetemi oktatáson keresztül a diploma utáni gyakorlatig” – tette hozzá Kurdits Tamás, az E.ON Hungária Csoport műszaki tudásmenedzsment vezetője

 

„A három turnusban érkező, megtervezett forgatókönyv szerint zajló élményalapú program első részében a hangátvitellel, feldolgozással kapcsolatos elektronikai ismeretekbe kapnak betekintést a gyerekek, a bemutatóhoz kapcsolódik a mesterséges intelligencia megjelenése is. A program során a szakmák ismeretében az iskolák, az életpályákban a cégek, az önismeretben a pályaorientációs tanácsadók segítenek” – tette hozzá Danyi Vilmos a rendezvény alapítója.

 

A szervezők szándéka szerint a hat állomásos, országos roadshow is évről évre hozzájárul és tovább erősíti azt a tendenciát, hogy egyre magasabb a műszaki szakmákat választó diákok száma. Szeretnék, ha ez a tendencia tovább folytatódna, hiszen nagy számú új szakembert igénylő területekről van szó, ahol a végzett fiatalok biztos munkalehetőségekre számíthatnak.

 

Az eseménysorozat szeptember 27-én, Pécsett veszi kezdetét, november közepéig pedig Szegedre, Győrbe, Miskolcra, Debrecenbe és Budapestre látogat el a pályaválasztó roadshow.


MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET
1075 BUDAPEST, MADÁCH IMRE ÚT 5. 
TEL.: +36 1 353 01 17
MEE@MEE.HU